Het team

 
w_Herman.jpg

Prof. Dr. Herman de Boer directeur

Mijn motivering om antibiotica vervangers voor melkvee te ontwikkelen vindt zijn oorsprong in mijn studie, microbiologie en biochemie, aan de Universiteit van Groningen gevolgd door promotieonderzoek en proefschrift over de vraag hoe genregulatie en eiwitsynthese in de bacterie Escherichia coli bepaald wordt door de aanwezigheid van antibiotica in hun omgeving. Mijn post-doc onderzoek aan de Universiteit van Wisconsin was een vervolg hierop. Daarna, in 1980, ben ik gaan werken bij Genentech inc.  San Francisco om methoden te ontwikkelen voor de productie van geneesmiddelen (medische eiwitten voor mensen) in bacteriën. In 1987 werd ik benoemd als hoogleraar bij de universiteit Leiden om daar de medische biotechnologie op te zetten. Inmiddels wist ik, op grond van mijn “Genentech” ervaring, dat complexere medische eiwitten niet geproduceerd konden worden in bacteriën en dat voor sommige eiwitten de melkklier veel geschikter was. Voor dat doel heb ik, samen met Otto Postma, in Leiden, Pharming opgericht met als doel Lactoferrine, een antibacterieel eiwit, te produceren via de melk, dus in de uier van genetisch gemodificeerde koeien. Na twee jaar hard werk werd stier Herman geboren; het eerste transgene rund ter wereld. Later, in 2002, heb ik, samen met Gerard Platenburg, Prosensa bv Leiden opgericht om met een geheel nieuwe methode, gebaseerd op Exon Skipping technologie met antisense RNA-achtige moleculen, geneesmiddelen te maken tegen erfelijke aandoeningen om te beginnen tegen Duchenne spierdystrofie. Dit bedrijf is later naar de beurs gegaan en vervolgens overgenomen door BioMarin inc San Francisco.


Ik ben gedurende mijn hele wetenschappelijke loopbaan altijd gefascineerd geweest over de snelheid en vernuft waarmee bacteriën zich resistent kunnen maken tegen antibiotica. Tegen die achtergrond heb ik mij ook altijd zorgen gemaakt over het gemak waarmee antibiotica gebruikt worden in de veehouderij. Mijn ideaal is om een antibiotica vervanger te ontwikkelen gebaseerd op koe-eigen, bacterievernietigende, afweercellen en dat ik de melkveehouderij daarbij kan helpen het antibiotica gebruik in die sector nog meer te verminderen. Zie verder: www.speakersacademy.nl

headshot of a smiling man

Ing. Janine Donker sr. research associate

Van jongs af aan wist ik al dat ik met dieren wilde werken en dan het liefst om een bijdrage te leveren aan hun welzijn en gezondheid. Daarnaast wilde ik uitdagend werk, dat nooit saai of eentonig wordt. Chirurgisch werk leek me wel wat. Zodoende kwam ik al snel uit bij het beroep dierenarts. Tijdens de middelbare school leek me de opleiding toch wat te zwaar en eventuele vertraging in de ontwikkeling van mijn carrière door loting wilde ik ook niet oplopen. Hoewel het doel eerst tegenstrijdig leek, heb ik uiteindelijk gekozen voor de opleiding proefdierbeheer op de hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Daarnaast heb ik minors gevolgd in biomedische vakken omdat ik dat erg interessant vond en om mijn laboratoriumvaardigheden te vergroten.

Vanaf mijn afstuderen werk ik bij Mastivax bv. Ik werk op het laboratorium als research associate. Het doel van mijn werk is om de effectiviteit van de antistoffen te testen in een in-vitromodel.
Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van de (komende) dierproeven. Ik vind het mooi dat wat ik vroeger wilde, weer samenkomt hier bij Mastivax, namelijk een bijdrage leveren aan de gezondheid van (in dit geval) de koe door uierontsteking te voorkomen, dan wel te genezen, met een antibioticavrij product. Dat dit indirect ook bijdraagt aan de gezondheid van mensen, omdat het product geen bacterieresistentie opwekt, geeft natuurlijk veel extra toegevoegde waarde.

w_Herman.jpg

Joris de Vogel sr. research associate

In mijn opleiding ben ik begonnen op het mbo met de richting chemie. In het derde jaar wilde ik eigenlijk meer naar de biologie toe en ben toen begonnen met Biotechnologie op het hbo. Na mijn propedeuse gehaald te hebben besloot ik terug te gaan naar het mbo om daar mijn stage te gaan doen. Heb stage gelopen bij het ATO-DLO in Wageningen waarbij ik de verantwoordelijkheid kreeg over het hele proces van het verkrijgen van monoklonale antilichamen d.m.v. het fuseren van muismiltcellen met myeloomcellen en de daaraan gekoppelde ELISA-analyses. Dit werk vond ik prachtig en ik wilde dit wel voor een hele lange tijd gaan doen. Mijn eerste baan was bij Seminis Vegetable Seeds, toen nog in Enkhuizen. Hier ging ik aan de slag met plantenprotoplasten. Door het fuseren van steriele met fertiele protoplasten konden we de mannelijke en vrouwelijke planten kruisen op celniveau en dan opkweken tot volwaardige planten. Daarna ben ik bij Microscreen (tegenwoordig BioVisible BV) in Groningen gaan werken. Hier heb ik twaalf jaar gewerkt en veel ervaring opgedaan m.b.t. moleculaire technieken o.a.: DGGE, TGGE, FISH, qPCR & NASBA. Daar heb ik FISH testkits ontworpen en een Legionella-laboratorium opgezet. Inmiddels was ik kwaliteitsmanager geworden.
Eind 2014 ben ik bij Mastivax bv begonnen aan een heleboel nieuwe uitdagingen. Ik werk aan het opzetten van bacteriologisch-analytische systemen w.o. het opzetten van bacterie-cel-killing systeem door runderimmuuncellen. Daarnaast ben ik actief betrokken bij de organisatorische kant van het bedrijf.

w_Herman.jpg

Jan Smit financieel beheer

Na een loopbaan in de zakelijke dienstverlening in de zorgsector ben ik sinds 2014 als financieel manager werkzaam bij Mastivax bv. Daarbij ben ik actief op het gebied van het financieel beheer, de administratieve organisatie, de financiële administratie en de salarisadministratie.
Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de financiële verslaglegging en de verantwoording naar subsidieverstrekkers. Met veel plezier zorg ik ook voor het zakelijk en financieel onderbouwen van subsidieaanvragen.

Mastivax is een plezierige onderneming om bij te werken. Het is een zeer boeiend bedrijf waarin Herman de Boer met een jong enthousiast team medewerkers actief is om mogelijkheden te vinden om op een duurzame manier de sector van de veehouderij vrij te maken van het antibiotica gebruik.